top of page
Logo.png

Patientinformation om

Laser hårfjerning

Med diodelaser

Før Behandlingen

Behandlingen

Før du møder til behandling skal hårene være barberet så der kun er en lille stub synlig. Det skyldes, at det kun er håret i hårsækken, der skal rammes. For meget hår udenpå huden vil kun blokere for strålerne, så de ikke når ned til hårsækken. Behandlingen vil derfor gøre mere ondt og ikke være nær så effektiv.

Du må ikke plukke, voksbehandle eller blege hårene de sidste 3 uger før laserbehandling, da det vil forringe effekten af behandlingen. Der skal være et hår i hårsækken for at Diode laser behandlingen virker.

Det er også vigtigt at du ikke er for brun i huden før behandlingen, da det øger risikoen for bivirkninger.
Du må således ikke solbade eller tage solarium i ugerne før behandling, ligesom du ikke må have anvendt selvbruner i mindst 2 uger før behandlingen.

Før behandlingen starter får du beskyttelsesbriller på,
så laserlyset ikke generer øjnene. Selve behandlingen føles som et kortvarig prik/stik i huden efterfulgt af varme.
Diode laser håndstykket indeholder en køleenhed som køler huden ned til 4 grader, hvilket delvis bedøver huden og tager det meste af smerten.

Tykke sorte hår optager mere energi end f. eks. dun og det føles derfor mere smertefuldt når de behandles. Endvidere er nogle områder mere følsomme end andre, således mærkes behandlingen tydeligere på overlæben eller svarende til bikinilinien.

Efter Behandlingen

Risiko & bivirkninger

Umiddelbart efter behandlingen kan huden føles varm og lidt rød. Dette aftager i løbet af nogle timer, hvorefter huden er normal igen. Du vil stadig kunne se og eventuelt føle de brændte hårstrå.
Det kan give en fornemmelse af at behandlingen ikke har virket, men det skyldes at hårene først løsner sig og falder af i dagene efter behandlingen. I ansigtet tager det en lille uge før hårene falder af, mens det på benene kan tage helt op til 2-3 uger.

Du må gerne fortsætte med at barbere hårene, du vi da opleve at der pludselig ikke længere kommer nogle hår frem.

Det er vigtigt at undgå solbadning eller solarium i de første uger efter behandlingen, da huden kan være mere følsom for solen, i de behandlede områder.

Du skal helst undgå at anvende makeup på de behandlede områder i de første dage efter behandlingen, for ikke at risikere infektion i de brændte hårsække. Er du nervøs for infektion kan du eventuelt anvende en desinficerende creme med klorhexidin.

Det er sjældent nok med én behandling for at blive hårfri. Antallet af behandlinger varierer af en række individuelle faktorer som arv, alder, hårtype, hvor på kroppen hårene sidder, hormonelle status og eventuelle tilgrundliggende sygdomme.

For ”almindelig” uønsket hårvækst, såsom hår på benene, bikinilinien eller ryggen skal du regne med at det er nødvendigt med 3-6 behandlinger indenfor et år eller to, for et godt resultat. De første behandlinger gives med 6 ugers interval.

Det kan være nødvendigt med en eller flere ”brush up” behandling senere for at tage de nye hår der kommer frem. Der vil højst være tale om 1 behandling pr. år for 

vedligehold. Formentligt mindre og mange behøver ikke vedligeholdelse behandling.

For uønsket hårvækst som følge af PCO, i forbindelse
med kønsskifteoperation m.v. er det nødvendigt med
op til 10-12 behandlinger før der er sket en væsentlig reduktion i hårene. Også her er det ofte nødvendigt med en vedligeholdsbehandling en eller to gange om året.

De umiddelbare gener i forbindelse med behandlingen
er rødme og en brændende fornemmelse svarende til de behandlede områder. Eventuelt kan der være en lidt hævelse omkring de enkelte hårsække som kan udvikle sig til en lille sårdannelse umiddelbart omkring hårsækken.

Diode laser behandling er blandt de mest effektive og avancerede måde at fjerne uønsket hårvækst på, og det er derfor også altid en risiko for at lave en forbrænding ikke kun af hårene, men også af huden. Denne risiko ses især hvis man er meget solbrun eller mørk i huden, eller hvis der er behandlet med for høj energi. Det er altid en balance at afgøre hvor høj energi der skal anvendes, da der er en klar sammenhæng mellem energiniveau og effekt.

Forbrænding forekommer kun sjældent.

Skulle der ske en egentlig forbrænding af huden, vil det vise sig som en mere voldsom rødme og hævelse i de behandlede områder. Dette kan i timerne efter behandlingen udvikle
sig til en egentlig brandvable, hvis de forbrændte områder ikke bliver behandlet med nedkøling (ispose) og eventuelt
en creme indeholdende binyrebarkhormon. Kommer der et egentligt brandsår vil det hele indenfor en uges tid, ofte med en tynd brun sårskorpe. Forbrændingen vil som regel medføre en midlertidig afblegning (depigmentering) af huden, mens egentlige fortykkede ar er ekstremt sjældne. Skulle der komme en depigmentering er det vigtigt at være tålmodig, da det kan tage måneder før farven vender tilbage.
Det er yderst sjældent at der bliver tale om permanent depigmentering.

Flere spørgsmål?

bottom of page